Vad är Iaido?

Iaido är konsten att dra och hantera det japanska samurajsvärdet. Det är en kampstil som är ursprunget från 1600-talets samurajer och var till att börja med en stridsteknik ämnad för självförsvars- och slagfältsträning. Sedermera har iaido standardiserats och blivit en syskon-art till Kendo, till för kendoutövare som behöver lära sig hantera ett riktigt svärd och inte enbart bambu-svärd.

Idag tränas iaido för att förbättra koncentration, medvetennärvaro och kroppskontroll. En del tränar av intresset för japansk historia, populärkultur, mytologi; eller för att man beundrar konsthantverket som en traditionellt framställd katana utgör. Vi rekommenderar att också träna jodo som komplement för att lära sig avstånden, och för jodo-elever rekommenderar vi iaido för att lära sig svärdshantering.

Den iaido vi tränar i vår klubb, är den japanska kendofederationens iaido.
Kendofederationens Iaido kallas ofta för ZNKR-Iaido vilket är förkortningen av federationens namn på japanska ZenNihonKendoRenmei (全日本剣道連盟). Avancerade studenter har möjlighet att träna koryu (gammal stil) från svärdsskolan Muso Shinden Ryu (夢想神伝流) som är en del av ursprunget till de standardiserade ZNKR-katorna. 

Nybörjare tränar i lediga kläder. Vi rekommenderar att börja med träsvärd (bokken) som du får låna av oss, efter en termin rekommenderar vi att skaffa träningskläder och börjar träna med iaito (träningsvärd med slö egg) vilket du kan låna av klubben en tid innan du skaffar eget. Köp av eget svärd görs i samråd med våra instruktörer, för den nyfikne är dessa de två vanligaste leverantörerna www.ninecircles.co.uk och www.tozandoshop.com. Traditionellt tränar iaido med vasst svärd (shinken) men används endast efter flera års träning med iaito.

 

Information om Iaido från Svenska Budo och Kampsportsförbundet

 

Iaido i sociala medier

Facebook – Iaido i Sverige

Facebook – Svenska iaidolandslaget officiell grupp

Facebook – Umekawa 

Facebook – Shimbukan Skellefteå Budoklubb

Facebook – Skellefteå Budokan

Youtube – Iaido tävlingar SM och EM
 
 

Leave a Reply