Vad är Iaido?

 
 

Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet (katana). Det är en kampstil som är med en tradition som går tillbaka till 1500-talets samurajer och var till att börja med en stridsteknik ämnad för självförsvars- och slagfältsträning. Över tid har teknikerna inom iaido standardiserats och utvecklats till sin egen form av budo, där man kan få erfarenhet av att hantera ett riktigt svärd.

Idag tränas iaido för att förbättra koncentration, medveten närvaro och kroppskontroll. De som tränar iaido gör det av olika anledninga, för intresset av japansk historia, populärkultur, mytologi; eller för att man beundrar konsthantverket som en traditionellt framställd katana utgör.

Den iaido vi tränar i vår klubb är den japanska kendofederationens officiela kataserie, ibland kallad Seitei iaido. Det vanligaste namnet på denna serie är ZNKR-iaido, vilket baseras på förkortningen av det japanska namnet på federationen, Zen Nihon Kendo Renmei (全日本剣道連盟). Ni kan se Ogura-sensei demonstrera dessa former här.  

Avancerade studenter har även möjlighet att träna koryu (gammal stil) från svärdsskolan Musō Shindenryū (夢想神伝流), som är en del av ursprunget till de standardiserade ZNKR-katorna. 

Nybörjare tränar i lediga kläder. Vi rekommenderar att börja med träsvärd (bokken) som man kan låna av oss. Efter en termin rekommenderar vi att man skaffar träningskläder (gi, hakama och obi), och om man kan, att träna med iaito (träningsvärd med slö egg) (vilket du kan låna av klubben en tid innan du skaffar eget). Köp av eget svärd görs i samråd med våra instruktörer, för den nyfikne är dessa de två vanligaste leverantörerna www.ninecircles.co.uk och www.tozandoshop.com. Traditionellt tränas iaido med vasst svärd (shinken), men detta används endast efter flera års träning med iaito.

 

Läs mer om iaido på:

Information om Iaido från Svenska Budo och Kampsportsförbundet

 

Iaido i sociala medier

Facebook – Iaido i Sverige

Facebook – Svenska iaidolandslaget officiell grupp

Facebook – Umekawa 

Facebook – Shimbukan Skellefteå Budoklubb

Facebook – Skellefteå Budokan

Youtube – Iaido tävlingar SM och EM