Jodo

 
 

I jodo (杖道) använder vi en stav som vi försvarar oss med mot en motståndare med svärd. Staven, eller jo () som det heter på japanska, är traditionellt tillverkad i Japansk vitek och är ca 128 cm lång. Den stil av jodo vi utövar är en del av en kampsportsskola som heter Shintō Musō-ryū (神道夢想流). Den utvecklades kring början av 1600-talet av samurajen Musō Gonnosuke.

Enligt historien besegrades Musō Gonnosuke av den legendariske svärdsmannen Miyamoto Musashi i en duell. Gonnosuke drog sig därefter tillbaka och mediterade på förlusten under en tid, vilket är när han utvecklade en uppsättning tekniker för jo-staven. Därefter går historierna isär, där man inom Shintō Musō-ryū säger att Gonnosuke vann deras nästa duell med de nya teknikerna han utvecklat, och andra säger att Musashi aldrig förlorade. 

För nybörjare koncentrerar vi oss på koordination och kroppskontroll genom att träna grundtekniker (kihon) som visar hur man använder staven. Dessa kan man träna enskilt (tandoku) eller mot en partner med svärd (sotai). Vi börjar lugnt var för sig och får sedan pröva att utveckla våra färdigheter mot någon som har ett träsvärd. Träningen liknar därefter mer och mer dueller – jo mot träsvärd – men alltid med förutbestämda mönster (kata).

Inom Shintō Musō-ryū tränar man även med andra vapen än staven. Skolan har över tid tagit in tanjo (kort stav), kenjutsu (svärd mot svärd), kusarigama (skära med kedja), jutte (polisiärt vapen) och hojōjutsu (hur man knyter fångar). Ni kan se en del av dessa demonstreras av Fred Quant-sensei.

 

För mer information:

Information om Jodo från Svenska Budo och Kampsportsföbundet 
Historia om Jodo på europeiska jodofederationens hemsida på engelska